EFNs logo

ÅNDSVERK OG SIKKERHET

Copyright Tore Audun Høie 2003

Computerworld nr. 1, 15. januar 2003, s. 2

Microsoft vil passe på mine rettigheter som forfatter. Det skriver Birger Steen som er adm.dir. i Microsoft Norge. Da må det være riktig. Flott! Jeg ånder lettet ut. Jeg føler meg virkelig trygg. Og pengene kommer sikkert snart strømmende!

Dessverre var dette en overdrivelse. Jeg føler meg ikke trygg ved Microsoft, og er ikke sikker på at de tenker på oss små, lokale forfattere i sitt Palladium-prosjekt. Samtidig er jeg enig i at bruk av åndsverk er betalbar. Det tar lang tid å skrive en bok, eller lage et program. Ekspertise er verdifullt, og mangelvare innen IKT.

Dessverre er ekspertise mangelvare innen Microsoft også. Bruk av deres programvare er ofte mer en kamp enn en fornøyelse. Av og til blir det viktigere å løse Microsofts problemer enn å gjøre det man egentlig er betalt for her i verden.

Dermed oppstår første innvending mot Steen. Microsoft kommer sikkert til å gjøre feil i Palladium. Hvem betaler millioner av brukere for tidstap når Microsoft skal sikre sine rettigheter?

Den andre innvendingen følger tett etter. Microsoft har en stor jobb å gjøre innenfor de programmer vi i forveien betaler for. Skal ressurser omdirigeres til Palladium?

Økonomisk sett er Palladium kanskje en bra investering for Microsoft, den sikrer at vi betaler for bruken. Likevel er økonomi en tredje innvending mot Steen. Microsoft er økonomiorientert, og beundres for det. Men har de da sans for oss små som ikke er så innbringende? Når alt annet er likt, vil de ikke velge den løsning de tjener mest på?

Med Palladium oppretter de et lite "kontor" inne i vår PC, på arbeidet eller hjemme. Det gir makt. Microsoft setter reglene. Vi forbrukere kan protestere ved å la være å kjøpe Palladium-utgaver, men da mister vi de andre forbedringene som ligger i nye Microsoft-produkter. Microsoft skal sikkert sørge for et press av en eller annen sort, slik at vi "blir nødt" til å anskaffe Palladium.

Når IKT-bransjen i forveien sliter med å fremvise overordnet lønnsomhet, virker tiltak av typen Palladium som et kjempemessig tilbakeskritt. Microsofts merfortjeneste kan gi IKT-bransjen nok en tapsrunde. Da kan merfortjenesten spises opp på lang sikt.

En av mulighetene som ligger i Palladium er overvåkning av annen art. Et amerikansk prosjekt, Echelon, er så brysomt at EU vurderer egne lover på grunn av det. Amerikanere synes nemlig det er helt i orden å spionere på sine venner. Industrispionasje via Echelon har trolig foregått ovenfor europeiske land.

Dette er en tankegang som er temmelig fremmed for oss i Norge. Men via Palladium-type teknologi kan dette bli en de facto standard for oss. Våre konkurrenter får mulighet for å spionere på oss, kanskje fullt ut legalt.

Steen skriver at Microsoft ønsker å berike livene til folk flest. Fint, men forutsetter ikke ønsket at folk bruker Microsofts teknologi?

Steen bidrar selv til at vi stiller spørsmål ved Microsofts etiske holdning. Han harsellerer med kritikerne. Så, hva skjer med kritikere i Steens vidunderlige nye verden? Eller konkurrentene? Kan vi bruke vår PC til å utvikle en Microsoft-dödare med Palladium som tilhører? Kritikerne er forresten ikke bare de få vi hører i Norge. Slå opp på Palladium på Internett. Kanskje også Palladium og Echelon.

Følg også med i opplesningen av George Orwells 1984 på NRK P2! Vi tror ikke at Microsoft har planer om å bli en Big Brother. Men vi trodde vel heller ikke på den radikale omlegging av rettsprinsipper som nå skjer i USA?

Microsoft gjør i en viss grad Orwell sannspådd, vi får nemlig toveis overvåkning i alle hjem. Denne teknologien vil også bli brukt, og vi vet idag ikke til hva. Erfaring fra ledelse indikerer at vi bør være pessimistiske. Makt korrumperer, heter det. Absolutt makt korrumperer absolutt.

Norge, Skandinavia eller Europa bør iverksette mottiltak, det viktigste kan være å utvikle alternativ teknologi. Slik utvikling er allerede i gang i flere grupper, men bør kanskje sikte mot et høyere mål, nemlig å skape et kommersielt alternativ til Microsoft.


Dette dokumentets adresse:
http://www.efn.no/palladium02.html

Forfatterens adresse:
fringilla@c2i.net

Elektronisk Forpost Norge er en rettighetsorganisasjon som jobber
med medborgerskap og juridiske rettigheter i IT-samfunnet.
www.efn.no.


Sist oppdatert av   Thomas Gramstad     29. januar   2003.

Support the Blue Ribbon Campaign for Free Speech! Best Viewed With Any Browser Valid XHTML 1.0! Frames Free! Ribbon Campaign Created with GNU Emacs www.linux.org - a GNU and better computer for you