EFNs logo


Pressemelding:

EFN ADVARER MOT MUSIKKPLATER SOM JULEGAVE

Oslo, 6. desember 2002


EFN advarer mot å kjøpe musikkplater med kopi-og avspillingssperrer som gave til andre. Kunden kan jo ikke vite om mottakeren kan avspille platen på sitt avspillerutstyr. Kanskje platen til og med vil skade eller ødelegge mottakerens spiller.

Mange nye musikkplater er ikke CD-plater, selv om de gir seg ut for å være det. CD-plater kan avspilles uten problemer i alle CD-spillere, DVD-spillere, Playstation-konsoller, Discman, datamaskiner osv.

Men plater som er utstyrt med sperrer kan ikke det. Og ingen vet nøyaktig hvilke spillere disse platene kan spilles på. Det finnes flere forskjellige kopi- og avspillingssperrer. Noen sperrede plater er merket, mens andre ikke er det. Men selv de merkede platene er ukorrekt eller ufullstendig merket. Noen plater har kanskje merke om at de ikke kan spilles på PC/Mac, men det står ikke noe om at de f.eks. heller ikke kan spilles av på visse CD-spillere, i bilstereoen, i Discmanen, eller i DVD-spilleren.

Og det er også flere av sperrene som er destruktive - de kan ødelegge datamaskinen eller DVD-spilleren din.

Konklusjonen blir at det ikke er mulig å gi bort musikkplater fra de store selskapene i år. Du vil vel ikke gi bort en plate som ikke mottakeren kan spille? Eller en hærverksplate som vil ødelegge spilleren til mottakeren?

Derfor oppfordrer EFN til boikott av plateselskapene, inntil disse enten oppgir all bruk av sperrer - og iallfall av sperrer som forårsaker hærverk på spilleren.

Eller så må plateselskapene i det aller minste sørger for en helt korrekt merking av nøyaktig hvilke avspillere platen garantert kan spilles på - eller evt. hvilke spillere den ikke kan spilles på. Men det er ikke nok at platene er korrekt merket, det må også være et krav at de er fysisk separert fra normale CD-plater i salgslokalet. Dersom dette ikke er tilfelle, er det naturlig at kunden antar normaltilstanden, dvs. antar at platen er en funksjonell CD-plate. Normaltilstanden er at CD-plater fungerer overalt, i alle avspillerne. Og hva med blinde og svaksynte, barn, utlendinger og andre som ikke kan lese merkingen? Det er mange ting det ikke er lov å selge selv med merking, og defekte plater med kopi- og avspillingssperrer burde være blant dem.

Det er på høy tid med en boikott av sperrete plater. Forbrukerne kan klare seg lenger uten å kjøpe plater enn plateselskapene kan leve uten kunder.

Forøvrig henviser vi til:
http://www.efn.no/sperreskadeverk-pm.html
http://www.efn.no/d-platenotat.html

Kontaktpersoner for denne pressemeldingen:

Thomas Gramstad
Epost: thomas@efn.no
Telefon: 2244 3683

Bjørn Remseth
Epost: rmz@efn.no
Mobil: 4790 0184


Dette dokumentets adresse:
http://efn.no/juleadvarsel-pm.html

Elektronisk Forpost Norge er en rettighetsorganisasjon som jobber
med medborgerskap og juridiske rettigheter i IT-samfunnet.
www.efn.no.


Sist oppdatert av   Thomas Gramstad     6. desember   2002.

Support the Blue Ribbon Campaign for Free Speech! Best Viewed With Any Browser Valid XHTML 1.0! Frames Free! Ribbon Campaign Created with GNU Emacs www.linux.org - a GNU and better computer for you