EFNs logo

SLUTT MED DVD-SONENE!

Av Svein Olav Nyberg
Dagbladet, 10. september 2001

DVD-soningen gjør at det ofte er vanskelig å få tak i filmer du ønsker å se, visse steder i verden. Den gjør det også rett og slett vanskelig å få tak i en del filmer.

Brukerne blir rettmessig sinte når de møter slike sperringer, og de søker å omgå dem. Når filmselskapene gjør sitt beste for at det skal være umulig å komme forbi sperringene på legalt vis, så er det eneste gjenværende alternativet å gjøre det på illegalt vis - ved piratkopiering.

DVD-soningen har gjort det legitimt i de flestes øyne å piratkopiere filmer.

Når nå filmselskapene presser på produsentene av DVD-utstyr for å sette opp stadig flere sperrer - ofte slik at en familiefar ikke kan lagre sin nyfødtes første skritt på DVD om han så ville - da blir de som nettopp bryter disse sperrene folkehelter; de blir en slags digitale Robin Hood. Med det har filmselskapene gjort at det går prestisje i å forpurre planene deres, noe som igjen betyr at dyktigere mennesker enn du ellers hadde sett føler seg tiltrukket av å jobbe med å bryte kopisperrene. At film- og musikk-industrien truer med rettsaker mot institutter de selv har bedt om å undersøke og prøve å bryte sikkerheten på kopisperrene sine gjør ikke saken deres bedre.

Filmindustrien kunne unngått en god del av dette om de ikke hadde innført DVD-soning. Slik det står nå, er DVD-soningen en ideologisk gavepakke til crackerne. Hvis filmindustrien er raske nok, kan de kanskje hjelpe seg selv ved å slutte med å insistere på soning av DVD. Hvis de ikke gjør det, så har de seg selv å takke.


Dette dokumentets adresse:
http://www.efn.no/fjern-dvd-sonene.html

Forfatterens adresse:
solan@nonserviam.com

Elektronisk Forpost Norge er en rettighetsorganisasjon som jobber
med medborgerskap og juridiske rettigheter i IT-samfunnet.
www.efn.no.


Sist oppdatert av   Thomas Gramstad     10. mars   2002.

Support the Blue Ribbon Campaign for Free Speech! Best Viewed With Any Browser Valid XHTML 1.0! Frames Free! Ribbon Campaign Created with GNU Emacs www.linux.org - a GNU and better computer for you