EFNs logo

HVEM EIER DINE PLATER OG FILER?

Det er innført DRM (kopi- og avspillingssperrer) på mange plater, dataspill og filer. Det hindrer deg i å utøve dine rettigheter til å lage private kopier og til å velge avspiller. Dermed kan du ikke spille av innholdet hvor og når du vil selv om du har betalt for det! Og du kan heller ikke dele med dine venner (lovlig, da det er forbudt å omgå sperrene). EFN mener at når du kjøper en plate eller fil så eier du den og da er det du som bestemmer. Da skal du kunne spille den på PC'en, på stereoen, i DVD/Bluray-spilleren, på spillkonsollen, på mobilen, i bilen, på jobben eller hos venner akkurat som du vil.

Kopi- og avspillingssperrene har altså fått lovbeskyttelse (i Åndsverkloven) på lik linje med opphavsretten til innholdet. Dette er et grovt overtramp mot alle kunder, forbrukere og brukere av kultur, fordi det betyr at de rettighetene loven gir deg ikke vil ha noe å si -- du har som hovedregel ikke lov å omgå sperrene selv for å utøve lovlig bruk. De som har satt på sperren bestemmer dermed hva du kan gjøre med dine ting. Elektronisk Forpost Norge (EFN) jobber for å gjenreise og sikre dine rettigheter.

  1. Retten til å bruke musikken(*) når du vil
  2. Retten til å bruke musikken hvor du vil
  3. Retten til å sikkerhetskopiere
  4. Retten til å velge spiller etter eget ønske
  5. Retten til å endre format
  6. Retten til å bruke verktøy for å bruke rettighetene ovenfor

(*)Dette gjelder selvsagt også filmer, dataspill, e-bøker osv. -- alle medietyper.

Dette innebærer fravær av rettslig vern av tekniske sperrer. Denne retten må være ubegrenset i tid og antall, dvs. ikke styrt av kopisperrer. Det er fordi platen eller filen om 20 år ikke vil kunne brukes. Platen eller mediet forvitrer og det er ikke lenger mulig å få god kvalitet på innholdet. Eneste måten for å bevare innholdet er å kunne kopiere det. I tillegg vil det sikkert komme et nytt format. I dag er det vanskelig å skaffe spillere til vinylplater, og selv om det var det vil det ikke være mulig å ha dem med seg, i iPoden, i bilen osv. Bare full mulighet til å kopiere løser disse problemene.

HVA ER EKSEMPLARRETTIGHETER?

Det å kjøpe et eksemplar av et verk innebærer retten til å:

Kopi- og avspillingssperrer fjerner disse rettighetene.

HVORFOR MELDE DEG INN I EFNU?

Støtte EFN Ungdom i kampen for å bevare dine rettigheter i IT-samfunnet. Er du under 27 år så meld deg inn EFNU.
Se http://efn.no/ungdom/ .

EFN er en elektronisk borgerrettsorganisasjon - en rettighetsorganisasjon for alles rettigheter - som jobber med medborgerskap og juridiske rettigheter i IT-samfunnet.